Geplaatst op Geef een reactie

Een schrijfreis beginnen

Een schrijfreis beginnen

Elke schrijver begint ergens, vaak met een mengeling van opwinding en onzekerheid. Hoe zet je die eerste stap en vind je je eigen pad in de wereld van verhalen?

Een schrijfreis beginnen

De eerste stap

Een chinees spreekwoord zegt: Zelfs de langste reis begint met een eerste stap. Of je nu een kort verhaal wilt schrijven of een dik boek in gedachten hebt, de eerste stappen lijken op elkaar.

Je gaat bijvoorbeeld ideeën opschrijven, hoofdpersonen beschrijven en misschien al wat uitwerken, plotlijnen bedenken en uitschrijven, je stijl bepalen (humoristisch, spannend, aangrijpend, of dit allemaal), nadenken over je publiek (voor wie schrijf ik) enzovoort.

Een sprong in het diepe

Schrijven is zowel een vak, met vaardigheden die kunnen worden aangeleerd, als een kunst. Je hebt creativiteit nodig en houdt waarschijnlijk van taal. Je hebt al ervaring met het beschrijven van zowel verhalen als gevoelens, of je wilt dat allemaal nog leren.

Schrijven begint met het overwinnen van de angst voor die lege pagina. Durf gewoon te beginnen, ook al weet je niet precies waar je uitkomt. Elke zin is een stap vooruit.

Een blog uit de serie Schrijven en schrijver.

Ontwikkel gaandeweg je vaardigheden

Schrijven is een ambacht dat je leert door te doen. Experimenteer met verschillende stijlen en technieken om te ontdekken wat bij jou past. Vallen en opstaan. Schrijven en weggooien. Om jezelf lachen of bij anderen een bedenkelijk gezicht zien. Een geniaal idee krijgen of ontdekken dat wat je zelf matig vindt, anderen juist diep raakt. Het hoort er allemaal bij.

Vaardigheden leer je door te doen, door cursussen of door af te kijken.
Enkele vaardigheden waar je aan kunt werken, zijn:

  • Schrijfstijl – Creëer een unieke stem en toon in je werk. Misschien lijken de eerste verhalen een beetje op die van je favoriete schrijver(s), maar laat het steeds meer ontwikkelen tot je eigen stem.
  • Karakterontwikkeling – Leer geloofwaardige en gelaagde personages te creëren, hoofdpersonen waar mensen zich mee kunnen identificeren, waar je van gaat houden of die juist enorm irriteren.
  • Structuur en plotopbouw – Leer de kunst van het structureren van verhalen. Dat vraagt om voorbereiding, creativiteit en veel oefening.
  • Dialogen – Schrijf realistische en boeiende dialogen. Plaats interessante gesprekken in een context, dus je beschrijft vaak eerst de achtergrond.
  • Redactionele vaardigheden – Verbeter je vermogen om je eigen werk kritisch te bewerken. Leer ook luisteren naar wat anderen van je verhalen vinden.
  • Taalbeheersing – Werk aan grammatica, woordenschat en zinsopbouw. Verrijk je taal door veel van anderen te lezen.
  • Onderzoeksvaardigheden – Doe effectief onderzoek om je verhalen te verrijken. Als je geen fantasy schrijft, is het belangrijk dat je verhalen kloppen (over de brandweer, over het ziekenhuis, over de blinde vrouw.)
  • Lezersbetrokkenheid – Leer hoe je lezers kunt boeien en vasthouden. Een flitsende, spannende start kan overkomen als een trucje. Vind balans in spanning en humor, beschrijving van emoties en spannende wendingen.
  • Creativiteit stimuleren – Ontwikkel technieken om je creativiteit te voeden. Daarover gaat een andere blog. Een tipje van de sluier: Zorg dat je gezond leeft, geef je geest (denken, gevoel) regelmatig vrije tijd en voed jezelf met goede vriendschappen en goede boeken.
  • Discipline en tijdbeheer – Werk aan het consistent voltooien van schrijfprojecten. Schrijf als het kan elke dag. Zet tijd apart en als dat niet kan, schrijf dan in elk geval vijf minuten.
“Hoogslim” In dit spannende boek over hoogbegaafdheid en visuele beperking Hoogslim zie je toepassingen van de handvatten en gedachten uit deze blogs.

Wanneer ik een boek lees, vraag ik me wel eens af: welke vaardigheden zie ik hier? Kan ik dat ook? Wil ik daarin leren?

Vaardigheden kunnen groeien. Vraag je af: hoe zou ik dat kunnen oefenen? Kan ik er een boek over lezen en dan verder oefenen? Zijn er cursussen voor? Ken ik iemand van wie ik weer meer kan leren?

Er zijn vaardigheden die je alleen leert door te oefenen, of door ‘het leven.’ Andere vaardigheden (zoals discipline of tijdbeheer) kun je beginnen te leren via boeken of cursussen.

De kracht van inspiratie

Inspiratie en creativiteit zijn niet hetzelfde. Je kunt een creatieve oplossing bedenken voor een lastige situatie, creatief zijn in het bedenken van sterk verschillende hoofdpersonen enzovoort. Inspiratie wijst op het moment dat je opeens een (creatief) idee krijgt.

Inspiratie kan onverwacht komen, maar hoe zorg je ervoor dat je het vasthoudt? Zorg dat je altijd een notitieboekje bij de hand hebt, of gebruik je smartphone om ideeën te bewaren wanneer ze opkomen. Wordt je midden in de nacht wakker met een idee? Neem maar van mij aan dat je die de volgende morgen vergeten bent. Als het de moeite waard is, ga ik er even uit om het te noteren 🙂

Heb je een mooie aanvulling? Reageer hieronder op deze blog.

Kijk in onze webshop voor inspirerende boeken en ontdek hoe in de boeken de kracht van taal (vaardigheid) en creativiteit (persoonlijke eigenschap van de schrijver) gebruikt worden om onvergetelijke verhalen te creëren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *